True
Zwembad opbergen voor de winterperiode

We raden aan om je Intex of Swing zwembad op te bergen als de buitentemperatuur onder de 5°C komt. Het frame en de liner kunnen namelijk niet tegen vorst en lopen mogelijk schade op als je het zwembad niet opbergt in de winterperiode. Daarnaast vervalt de garantie van je zwembad als je zwembad nog buiten staat terwijl de temperatuur is gezakt naar 5°C of lager. In deze blog leggen we je uit hoe je je zwembad het beste op kan bergen zodat je volgend jaar weer zonder problemen van je zwembad kan genieten!

Gerelateerde blogs:


Stappenplan zwembad veilig opbergen tijdens winterperiode 

Voordat je begint met het leeg laten lopen van je zwembad, is het van belang dat je geen chloor meer toevoegt de dagen ervoor. Op deze manier komt er minder chloor in je afvoerwater en kan het chloor wat nog in je zwembad zit worden afgebroken door de zon.


1. Zwembad leeg laten lopen 


Het beste is om een dag uit te kiezen dat het mooi weer is, waarbij het liefst de zon schijnt, zodat je zwembad naderhand kan drogen. Draai de dop van het uitloopventiel van je Intex of Swing (of gelijkwaardig model) los. Leg je tuinslang klaar tot aan de plek waar het water mag leeglopen, bijvoorbeeld een put. Zoals eerder benoemd, zorg dat er zo min mogelijk chloor of andere chemicaliën in je zwembadwater zit. Bevestig de tuinslang aan de slangadapter en draai die op het leegloopventiel van je zwembad en het water zal uit je zwembad lopen. Bij het laatste laagje water kan je de zijkant van het bad aan de overkant een stukje optillen zodat ook het zwembad volledig kan leeglopen. Draai tot slot het ventiel en de adapter eraf, plaats dan de plug aan de binnenkant en de dop aan de buitenkant weer terug.


2. Maak je zwembad schoon


Het is van belang dat zowel de buitenkant als de binnenkant van je zwembad helemaal schoon is. Gebruik hiervoor allesreiniger of een andere milde zeep. Als je je zwembad helemaal hebt schoongemaakt, laat je het zwembad goed drogen in de zon en wind. Ga daarna nog met een droge doek over je zwembad heen zodat er geen waterdruppels of zand meer op je zwembad te vinden zijn. Het is belangrijk dat je hier heel secuur mee omgaat; vaak worden gaatjes in je zwembad namelijk veroorzaakt door bevroren waterdruppels die door de stof heen steken. Ook kan een vochtig zwembad stank en schimmel veroorzaken.


3. Vouw je zwembad op

 

Als je zwembad helemaal schoon en droog is gemaakt, kan je hem gaan opvouwen. Het is belangrijk dat je scherpe vouwen vermijdt en zo losjes mogelijk vouwt; je mag absoluut geen kracht uitoefenen tijdens het vouwen, ook geen beetje! Wees hier dus erg voorzichtig mee. In de hoeken en vouwen kan je eventueel wat talkpoeder doen, zodat dit helemaal droog blijft.

4. Zwembad opslaan op een veilige plek

 

Je zwembad zal waarschijnlijk niet meer in de originele doos passen, probeer een doos te vinden die groot genoeg waar het zwembad beschut is tegen weersinvloeden en ongedierte en niet kan worden blootgesteld aan vorst; de ideale temperatuur is 5°C en hoger. Kies ook een ruimte die geen last heeft van een hoge vochtigheidsgraad, anders heb je alsnog kans op schimmel.

Je zwembad laten overwinteren 

Inbouw zwembaden en stalen zwembaden kunnen blijven staan gedurende het hele jaar. Lees in deze blog hoe je je zwembad winterklaar maakt.

Hopelijk weet je na het lezen van deze blog precies hoe je je zwembad het beste kan opbergen gedurende de winterperiode. Mocht je toch nog vragen hebben, aarzel dan niet op contact met ons op te nemen!

Neem contact op

Verschil tussen variabele snelheid zwembadpomp en normale zwembadpomp