True

Informatie gezond zwemwater

Een zwembad of spa is er voor uw plezier, en dat plezier begint met zuiver water. Hoe u dat water in een uitstekende conditie houdt? Als importeur en grossier doen wij graag een boekje open over gezond zwemwater. Deze webpage geeft u niet alleen achtergrondinformatie, maar ook tal van tips voor het onderhoud. Ook benoemt deze pagina de middelen die u daarvoor nodig heeft. Als u deze tips in de praktijk brengt, verzekert u zich van het zuiverste water. Een heel seizoen lang, jaar in jaar uit. Het gaat eenvoudiger dan u denkt.


Wat kunt u zelf doen?

Zwemplezier van het zuiverste water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Het bad is gevuld met leiding water. Hiermee legt u de basis van voor schoon en helder water. Nu kunt u zelf ook een steentje bijdragen aan de kwaliteit van uw badwater. Bladeren uit het water vissen en `s avonds uw bassin afdekken, uw bad een grote beurt geven met een bodemreiniger en de omgeving schoonhouden. Het verhoogt uw zwemplezier en uw bad nodigt u uit voor een frisse duik. Bij gezond zwemwater komt echter meer kijken. Denk hierbij aan het desinfecteren van het water, met behulp van een doordachte waterbehandeling. Laten we de feiten eens op een rij zetten.


Algen, bacteriën en verontreinigingen krijgen geen kans

Zeker een verwarmd, maar ook een koud buitenbad krijgt nogal wat te verduren. Juist bij zomerse temperaturen. Bacteriën voelen zich dan als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in een hoog tempo. Algen houden eveneens van zonnestralen. Ze zorgen voor een groen/bruine aanslag en verkleuren uw zwemwater. Bovendien veroorzaken algen de kans op gladheid. Wat dacht u bovendien van haren, huidschilfers en zonnebrandcrème die in uw bad achterblijven? Of bladeren, stof en insecten? Gelukkig hoeft u van dit ongemak geen hinder te ondervinden, want met de juiste waterbehandeling worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen of bacteriën geen kans. Sterker nog, u bent zeker van een constante kwaliteit zwemwater.

Enkele begrippen

Hoe houdt u uw zwemwater aantrekkelijk? Een gezonde waterbalans is een eerste vereiste. Hier vertellen we later wat meer over, eerst willen we u vertrouwd maken met enkele begrippen. Ze komen u ongetwijfeld bekend voor. "Meten is weten" geldt in het bijzonder voor gezond zwemwater. Om metingen uit te voeren gebruikt u testsets.

mg/l en parts per million (p.p.m.)

In uw zwemwater bevinden zich stoffen als chloor en calcium. De concentratie van deze stoffen drukken we uit in mg/l of p.p.m.: 1/1000 gram per liter.


pH-waarde

Ook deze term komt u vast en zeker bekend voor. De pH-waarde geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch (basisch) is. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch (basisch), bij minder dan 7,0 pH zuur. De waarde mag schommelen tussen 6,8 en 7,8. De ideale waarde is 7,2. De pH-waarde is van belang voor de desinfectie van uw bad. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie van uw bad. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH-waarde van belang. Des te beter de desinfectie van uw bad.


Calciumhardheid en kalkevenwicht

De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw bad. En omgekeerd. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m. ( 5,5° - 14° dH = Duitse graden hardheid ). Zacht water heeft een hardheid van 0 - 145 p.p.m. ( 0° - 8° dH ) middelhard water 145 - 270 p.p.m. ( 8° -15° dH ) en hard water 270 - 540 p.p.m. ( 15° - 30° dH ). Hoeveel kalk mag er in het water zitten? Hoe krijgt u helder water en hoe voorkomt u kalkaanslag? Bij een kalkevenwicht is de kalk in het zwemwater voor 100% opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door "vlokken" is evenmin sprake. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw bad niet aangetast.


Alkaliteit

PH-waarde, desinfectie en alkalteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH-waarde. Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze laatste dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m.


Chloorwaarde

Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor in uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde 0,5 - 3,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie. Het ligt tussen de 0,5 - 2,5 p.p.m. (binnenbaden 1,0 p.p.m., buitenbaden 2,0 - 2,5 p.p.m.). Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft z`n desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.


Cyanuurzuur

Cyanuurzuur voorkomt dat uw chloor snel uitgast en daardoor niet meer desinfecteert. Het zit standaard in o.a. chloorgranulaat (Choc) en chloortabletten (mini en long). De normale waarden zijn 20 - 35 p.p.m. Teveel cyanuurzuur betekent weer dat uw chloor niet kan desinfecteren.


Temperatuur

De temperatuur van uw zwemwater bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriën. En hoe meer huidvetten er loslaten. Cosmetica als bodylotion en gel komen eveneens in het water terecht. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor. Voor een privé zwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25 en 27°C.


Zo maakt u de waterbalans op

Wanneer heeft u gezond zwemwater? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: als het water in balans is. Daarvoor zult u enig meetwerk dienen te verrichten. Zoals de pH-waarde, de temperatuur, de calciumhardheid en de alkaliteit. Aan de hand van uw metingen kent u ze en aantal punten toe (zie tabel). Die punten telt u bij elkaar op. Komt de uitkomst precies uit op 12,1? Dan is uw water in balans. Dit is meteen uw streefwaarde. Zorg dat uw water dit getal zo dicht mogelijk benadert. Met de produkten die u aantreft op deze pagina kunt u de waarde corrigeren. Verder op deze pagina ziet u hoe u eventuele problemen oplost.


pH

Temperatuur

Alkaliteit
p.p.m.

Calciumhardheid
p.p.m./*dH

6,8 = 6,8
6,9 = 6,9
7,0 = 7,0
7,1 = 7,1
7,2 = 7,2
7,3 = 7,3
7,4 = 7,4
7,5 = 7,5
7,6 = 7,6

20˚C = 0,50
22˚C = 0,55
24˚C = 0,60
26˚C = 0,65
28˚C = 0,70
30˚C = 0,73
32˚C = 0,76
34˚C = 0,80
36˚C = 0,82
38˚C = 0,85

50 = 1,70
75 = 1,90
100 = 2,00
125 = 2,10
150 = 2,20
175 = 2,25
200 = 2,30

50/2,7 = 1,30
100/5,5 = 1,60
150/8,1 = 1,80
200/10,8 = 1,90
250/13,5 = 2,00
300/16,2 = 2,10
350/18,9 = 2,15Voorbeeld:


pH:

7,2

Temperatuur:

28˚ C

Alkaliteit:

150 p.p.m.

Calciumhardheid:

250 p.p.m.

 

 

De uitkomst is dan als volgt: 7,2 + 0,7 + 2,2 + 2,0 = 12,0


Shock therapie bij intensief gebruik


Komt uw meting uit op minder dan 12,1? Dan is uw zwemwater kalkagressief. Komt uw meting uit boven de 12,1 dan is uw water kalkafzettend. Uw zwemwater verdient aandacht. Juist na een druk weekend, intensief zwemmen, broeierig weer of na een onweersbui heeft het water de tijd nodig om te herstellen. Hoe u dit herstel bespoedigt? Met een shockbehandeling. U voegt dan een extra dosis chloor aan uw water toe (chloorwaarde tot bijvoorbeeld 4 mg/l). Deze shocktherapie mist z`n werking niet.