True
Zwembad zomerklaar maken

Als de zomer er weer aan komt en de zon weer begint te schijnen kan dit maar één ding betekenen: het zwembadseizoen komt eraan! Je wilt zo snel mogelijk genieten van je zwembad, maar daarvoor moet je het zwembad wel eerst zomerklaar maken. In deze blog leggen we in stappen uit hoe je je zwembad helemaal klaar maakt voor de zomer, zodat je weer optimaal van je zwembad kunt genieten.

Stappen om zwembad zomerklaar te maken

1. Maak het zwembad schoon

Verwijder het afdekzeil van je zwembad en maak deze schoon voordat je hem opruimt. Verwijder vuil uit het zwembad met een schepnet en telescoopstang. Ook kan je intussen je robot bodemzuiger in het zwembad aanzetten. Het voordeel van een robot is dat het vuil niet langs de pomp komt, waardoor je pomp dus minder snel slijt en natuurlijk hoef je zelf geen inspanning te leveren. Verwijder ook eventuele gizmo’s en winterdrijvers en draai alle winterpluggen uit de inspuiters. Gebruik eventueel reinigingsmiddel met een harde of zachte borstel om de liner, het polyester, het keramiek of RVS-onderdelen schoon te maken in het zwembad.

2. Zandfilter aansluiten en laten filteren

Gebruik een zandfiltersysteem om het zwembadwater te zuiveren. Bij PoolPlaza hebben we een ruime voorraad zandfilters. Mocht je er al één hebben, ga even na hoe lang het filtermedium er al in zit. Zit het filterzand er al langer dan 2 jaar in of het filterglas al langer dan 4 jaar? Vervang deze dan. Laat je zandfiltersysteem een paar uur goed filteren om het zwembadwater weer helemaal schoon en helder te krijgen.

3. Warmtepomp aansluiten

Sluit de warmtepomp aan om weer van een aangename watertemperatuur te genieten. Het gebruik van een warmtepomp zorgt ervoor dat je het zwemseizoen kan verlengen en regelt de zwembadtemperatuur in hete en minder hete zomers.


4. Water bijvullen tot waterpeil

Vul water bij tot de normale waterstand van het zwembad. Het is belangrijk dat je altijd leidingwater gebruikt in het zwembad in plaats van grond- of bronwater. Leidingwater zorgt voor een juiste basis voor helder en schoon zwembadwater gedurende het hele zwemseizoen.


5. Leidingwerk weer aansluiten

Als vijfde stap moeten de slangetjes waar chemicaliën doorheen stromen elk jaar worden vervangen. Dit kunnen wij regelen, maar u kunt ook zelf deze vervangingsslang bestellen via onze webshop. Mensen die een doseersysteem hebben, moeten de elektrodes weer in het leidingwerk monteren en kalibreren. Om goed te kunnen kalibreren moet je eerst het water op zwemtemperatuur brengen.


6. Waterbalans op orde krijgen

Meet met een tester de pH-, chloor- en alkaniteitwaardes. Voordat je chemicaliën in je zwembad toevoegt, is het altijd eerst van belang dat de pH op peil is. Lees in deze blog waarom de pH-waarde zo belangrijk is. De pH kan je op peil brengen met pH min of pH plus. Chloor breng je op peil met chloor granulaat. Als laatste breng je de alkaniteit op peil met alca plusBij ons in de winkel verkopen wij speciale 4 in 1 tabletten die een multifunctionele werking hebben. Naast chloor bevatten deze tabletten anti-alg, vlokmiddel en pH-stabilisatoren. Lees hier wat deze tabletten zo bijzonder maakt. Let op: deze tabletten mogen wegens Nederlandse wetgeving niet verstuurd worden.

Clarico-Text-Image

7. Tijd om te genieten van je zwembad

Na bovenstaande stappen is het zwembad helemaal zomerklaar om van te genieten! We adviseren om de zwembadpomp een paar dagen continu te laten draaien, zodat de chemicaliën goed hun werk kunnen doen en de meeste vuildeeltjes uit het water worden gefilterd. Namens het team van PoolPlaza wensen we je veel zwemplezier! Mocht je nog vragen hebben over het zomerklaar maken van je zwembad, neem dan contact met ons op.


Neem contact op

5 tips voor een zuiniger zwembad