True

Werking van een zandfilter

Wilt u een zandfilter aanschaffen?


In de productomschrijving vindt u alle informatie die u nodig heeft om het juiste zandfilter te selecteren voor uw zwembad.  

Kom u er toch niet helemaal uit of heeft u twijfels over het juiste zandfilter? Geen probleem, onze specialisten helpen u graag verder. Mail ons door op de onderstaande knop te klikken!

zandfilter zwembad

De werking van een zandfilter in uw zwembad is gebaseerd op hetzelfde principe als de natuurlijke filtering van grondwater in de duinen. Het regenwater sijpelt door de aarde, waardoor alle vuil uit het water wordt gefilterd. Het water uit uw zwembad wordt echter met behulp van een pomp door het quartz zand van uw zandfilter geperst, waardoor dit filterprocer veel effectiever is en deze dus ook geschikt is voor filtering van meerdere kuubs per uur.


Het vuil, zoals alg, zand en ongedierte uit uw zwemwater, blijft achter in uw zandfilter. U kunt uw zandfilter eenvoudig schoonspoelen (backwash). Dit dient te gebeuren als de druk 0,8-1 bar is gestegen ten opzichte van de normale bedrijfsdruk. Uw zandfilter mag nimmer een hogere druk bevatten dan 3,5 bar. Is de druk hoger dan kan dit leiden tot beschadigen aan uw zandfilter.


Uw zandfilter behoort quartz zand met een korrelgrootte van 0.4 tot 0.8 mm te bevatten. Deze waarde is belangrijk omdat dit de mate van filtering bepaald en er zorg voor draagt dat het zand niet in het zwembad terecht kan komen. Om de mate van filteren te vergroten dient u vlokmiddel toe te voegen. Dit doet u door vloeibaar vlokmiddel of vlokmiddel in tabletvorm toe te voegen in uw skimmer.


Om de benodigde capaciteit van uw zandfilter installatie te bepalen deelt u de inhoud van uw zwembad door 4 a 5, zodat u binnen 4 a 5 uur uw zwembadwater kunt filteren. Voor een zwembad van 8x3x1.5 is dus een filterinstallatie nodig van 36 / 4 a 5 =7-9 m3 per uur. Uw zandfilter bedient u met een 4-weg of 7-weg klep. Zorgt u er ten alle tijde voor dat de pomp is uitgeschakeld bij het bedienen van deze klep. Dit voorkomt niet te repareren schade aan de klep. Defecte zandfilters zijn in 90% van de gevallen te wijten aan verkeerde bediening of het te laat winterklaar maken. Een 7-weg klep bevat de volgende 7 standen:


  1. Filteration (filterstand)

  2. Recirculate (circuleren)

  3. Backwash (terugspoelen)

  4. Rinse (naspoelen)

  5. Waste (afvoer)

  6. Closed (gesloten)

  7. Winterize (winterklaar maken)

Een korte uitleg voor iedere stand van het zandfilter

Filteration:

Filteration, of te wel filteren, is de stand die u in de meeste gevallen gebruikt. Bij deze stand wordt het water door uw zandfilter geperst, waarbij het water gefilterd wordt van alg en andere partikelen.

Recirculate:

Recirculate of te wel circuleren is de stand die u gebruikt als u enkel water wilt rondpompen. Uw pomp gebruikt in deze stand wat minder elektrische energie, maar u heeft wel circulatie in het water, waardoor er wel chloor wordt toegevoegd als deze in de skimmer of de chloordispenser zit.

Backwash:

Backwash of te wel terugspoelen is de stand die u gebruikt als uw zandfilter vervuild is geraakt. Dit is waar te nemen doordat de druk op de manometer is opgelopen met 0,8 tot 1 bar boven de normale bedrijfsdruk. Uw zandfilter mag nimmer een hogere druk bevatten dan 3,5 bar. Is de druk hoger dan kan dit leiden tot beschadigen aan uw zandfilter. Deze stand spoelt het water van onderen door het zandbed terug omhoog. Hierdoor wordt vuil uit uw filter naar de afvoer van uw zandfilter gespoeld. Als er schoon/helder water door het kijkglas van de afvoeraansluiting van uw zandfilter stroomt heeft u uw zandfilter voldoende teruggespoeld.

Rinse:

Rinse of te wel naspoelen is de stand die u gebruikt na backwash oftewel terugspoelen. Deze stand zorgt ervoor dat het zand weer op de juiste manier in het zandfilter terecht komt. Als u de filterinstallatie 30 seconden in deze stand heeft laten draaien na terugspoelen dan is dit voldoende om uw zandfilter weer te kunnen inschakelen.

Closed:

Closed oftewel de gesloten stand dient u enkel te gebruiken tijdens onderhoudswerkzaamheden aan uw installatie. Gebruik deze stand nimmer als uw filterinstallatie aan staat.

Winterize:

Winterize of te wel winterklaar maken is de stand die u gebruikt om uw filterinstallatie winterklaar te maken. Hiervoor draait u het aftappunt aan de onderzijde van uw zandfilter open en zet u de 7 weg-klep op winterize. Door deze stand loopt het water uit uw zandfilter en weet u zeker dat er geen water achterblijft in de 7 weg-klep van uw zandfilterinstallatie. Samenstellen van uw zandfilter

Uw gekochte zandfilter is reeds in grote delen voor u geassembleerd, u dient echter zelf nog de volgende stappen te ondernemen. Om u een volledig overzicht te kunnen geven van de stappen hebben wij voor u de assemblage tekening van het zandfilter toegevoegd.

zandfilter zwembad

Samenstellen zandfilter

Plaats de standbuis (combi van 4,5 en 7) in het zandfilter (6)

Plaats de filterbuizen (3) in de standbuis door middel van de bajonetsluiting. Let op deze moet klikken.

Zorg dat de aftap (2) van het zandfilter gesloten is.

Plaats het geheel op de voet (1)

Plaats de meegeleverde centreermal (doorzichtig dun plastic, niet op tekening) in de opening van het zandfilter. Zorg ervoor dat de standbuis gecentreerd zit in deze mal.Houdt de naspoelslang (5) boven in, want deze moet na het vullen boven het zandbed uitkomen.

Vul nu het zandfilter met het quarz zand tot ca. 4 cm onder de bovenste radius van het zandfilter (ca. 3/4 vol).

Laat alvast een 1-2 gieters water in het zandfilter lopen en verwijder de centreer mal.

zandfilter zwembad

Plaats de meegeleverde afdichtseal (9) om de klep (10)

Plaats de klep inclusief de afdichtseal in het zandfilter met de standbuis in de klep.

Monteer de twee meegeleverde halve ringen om de klep en het zandfilter en schroef deze af met de meegeleverde schroeven en moeren. Draai deze schroeven met een schroevendraaier handvast. 

Uw zandfilter is samengesteld en u kunt deze nu in uw filtersysteem installeren.

zandfilter zwembad

Installatie van uw zandfilter

Het zandfilter heeft drie aansluitingen die u moet aansluiten. Onderstaand vindt u een afbeelding van de klep met de aansluitingen. De handleiding voor het installeren van het zandfiltersysteem vindt u hier.

zandfilter zwembad

Aansluiting zandfilter

1. De aansluiting waar uw zwembadpomp wordt aangekoppeld. Deze heeft de markering "pump".

2. De aansluiting die retour gaat naar de inspuiters van uw zwembad. Deze heeft de markering "return"

3. De aansluiting voor de afvoer van vuil water. Deze heeft de markering "waste" en is ook te herkennen aan het kijkglas (4) in deze aansluiting.

4. Kijkglas in de retourleiding.

5. Aansluiting van de manometer voor het aflezen van de bedrijfsdruk.


Nadat u deze aansluitingen heeft gerealiseerd dient u ervoor te zorgen dat er voldoende water in de pomp zit, alvorens u de filterinstallatie weer in bedrijf kunt stellen. Zo nodig dient u dit enkele malen ter herhalen, totdat de pomp het water goed aanzuigt. Een terugslagklep voor de pomp in de aanvoerleiding is onmisbaar en voorkomt het "drooglopen" van uw zwembadpomp, waardoor deze niet reparabel beschadigd kan raken.


Controleer na het in bedrijf stellen alle leidingen en het zandfilter op lekkage. Indien u lekkage aantreft kunt u dit meestal eenvoudig verhelpen door de betreffende verbinding iets vaster te draaien. Controleer de bedrijfsdruk van uw installatie en schrijf deze op een kaartje welke u aan uw zandfilter bevestigt. U kunt dan altijd terugzien wanneer u uw zandfilter dient te spoelen.