True

Handleiding zandfiltersystemen 300, 300A en 300L

1. Zandfiltersysteem onderdelen


Leg alle onderdelen op een ruime plaats uit en controleer of u alles heeft.               

Benodigde gereedschappen: 

• Kruisschroevendraaier

• Steek- of dopsleutel nummer 10

• Grote platte schroevendraaier

• (eventueel) waterpomptang

Clarico-Text-Image
Clarico-Image-Text
Clarico-Image-Text

2. Slangtules monteren


2. Schroef 2 tules, inclusief rubberen ring, in de hiervoor bestemde aansluitingen in de pomp. Schroef ook 2 tules met rubberen ring in de ‘pump’ en ‘pool’ aansluiting op 4-wegkraan van het zandfilter. 

Schroef de stop met een rubberen ring in de ‘waste’ aansluiting.  Draai nu een stuk teflon om het schroefdraad van de manometer en draai deze in de hiervoor bestemde aansluiting in de 4-wegkraan.

                          

3. Aftap monteren


Neem nu het zandfilter en schroef het aftapstuk onderin, let hierbij goed op de afdichtrubbers, zonder deze zal het filter gaan lekken. Monteer 1 afdichting aan de buitenzijde van het filtervat en 1 aan de binnenzijde van het filtervat.


Clarico-Text-Image
Clarico-Image-Text

4. De pomp installeren op de bodemplaat.


Neem nu de pomp en schroef deze met de vier meegeleverde boutjes en moertjes op de bodemplaat.         

5. Het zandfilter vullen met filtermedia.


Neem nu de pomp en schroef deze met de vier meegeleverde boutjes en moertjes op de bodemplaat.                             

Clarico-Text-Image
Clarico-Image-Text

6. Slang aan de zwembadpomp vastzetten.


Verbind nu de grijze flexibele buis aan de bovenste slangtule van de pomp. De slang dient te worden vastgezet met de meegeleverde slangklem.                          

7. Het zandfilter vullen met filtermedium.


Neem nu een zak filterzand (0.4-0,8mm)  van 25kg en vul het zandfilter tot de bovenste ring. Als u het zandfilter voor de helft heeft gevuld met zand is het verstandig om er een halve emmer water bij te gieten, hierna kunt u de rest van het zandfilter vullen. Nadat het zandfilter gevuld is, kunt u de rest van het zand uit de emmer erbij gieten.                          

Clarico-Text-Image
Clarico-Image-Text

8. De zandfilterklep monteren op het zandfilter.


Haal de plastic afstandshouder weg en zet de  4-wegkraan op het filter, zet deze er zo op dat de tule waar ‘pump’ bij staat bij de grijze flexibele slang komt. Neem nu de meegeleverde beugel en schroef deze vast om zo de 4-wegkraan aan het filtervat vast te zetten.

LET OP: vergeet bij het monteren de rubberen ring onder de 4-wegkraan niet.

                          

9. De flexibele slang aansluiten op het zandfilter.


Schroef met behulp van een meegeleverde slangklem de grijze flexibele slang aan de ‘pump’ aansluiting van de 4-wegkraan van het zandfilter.                                                     

Clarico-Text-Image
Clarico-Image-Text

10. Klaar voor gerbuik.


Het zandfiltersysteem is nu klaar voor gebruik. De slangtule op de pomp is de aanzuigkant, hier sluit u een 32 of 38 mm slang op aan die uit uw bad komt. Op de slangtule die op de 4-wegkraan overblijft sluit u ook een 32 of 38 mm slang aan die naar uw zwembad terug loopt, dit is de ‘pool’ uitgang.                 

11. Aan het einde van het seizoen.


Na elk zwemseizoen is het verstandig om uw zandfilter te ‘backwashen’. Met deze functie wordt het filterzand schoongemaakt door al het vuil dat zich heeft verzameld in het zand eruit te spoelen. Dit doet u door de ‘waste’ stop uit de 4-wegkraan te draaien, het handvat op de functie ‘backwash’ te zetten en de 5e slangtule in de 4-wegkraan te schroeven. Hier kunt u een zogenaamde backwash slang op aansluiten. Deze kunt u in bv een put leggen. Het backwashen dient zolang te gebeuren tot er weer helder water uit de backwash slang stroomt.                 


De backwash slang kunt hier bijbestellen.

                          

Clarico-Text-Image