True
Hoeveel chloor moet er in mijn zwembad?

Om optimaal te kunnen genieten van je zwembad is de juiste hoeveelheid chloor in het water van groot belang. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zwembadwater wordt gedesinfecteerd, zodat bacteriën geen kans krijgen en het water helder blijft. In onderstaande blog van PoolPlaza lees je alles over de werking van chloor, hoeveel chloor je in je zwembad moet toevoegen en hoe je weet of er genoeg chloor in je zwembad zit.

Opzoek naar andere informatie? Bekijk hieronder andere relevante blogs:

Waarom is chloor in mijn zwembad belangrijk?

Chloor in je zwembad is belangrijk voor de hygiëne van het zwembadwater. Doordat mensen zwemmen in je zwembad, komen er zweet, speeksel en huiddeeltjes in het zwembad. Daarnaast kan je niet voorkomen dat er ook beestjes, bladeren en zand in het zwembadwater terecht komen. Deze factoren zorgen allemaal een voedingsbron voor bacteriën. Met chloor zorg je ervoor dat deze bacteriën en andere micro-organismen worden gedood en dus je zwembadwater ontsmet wordt. Heb je last van groen water? In deze blog leggen we alles uit over anti-alg. Heb je last van troebel water? In deze blog leggen we alles uit over vlokmiddel

De opbouw van chloor

Chloor bestaat uit gebonden chloor en vrij chloor. Vrij chloor zorgt ervoor dat bacteriën en virussen worden gedood en vuildeeltjes in het water worden afgebroken.

Vrij chloor is in een zwembad aanwezig na het toevoegen van chloortabletten, vloeibaar chloor of chloor granulaat. Gebonden chloor is het chloor dat het water niet desinfecteert en in principe niks doet; hiervan wil je dan ook zo min mogelijk in je zwembad hebben. 

Clarico-Text-Image

Hoe moet ik chloor gebruiken? 

Voordat je de juiste hoeveelheid chloor toevoegt aan je zwembad, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste doet. Vrij chloor is alleen actief bij de juiste pH-waarde, namelijk tussen 7,2 en 7,6. Dit betekent dus dat allereerst de pH-waarde van je zwembad goed moet zijn voordat je chloor toevoegt, anders kan het chloor niet zijn werking doen. De pH-waarde kan je zelf makkelijk testen met test strips, test vloeistof of een digitale meter.  

Hoeveel chloor moet er in mijn zwembad? 

De hoeveelheid chloor die je in je zwembad moet doen is afhankelijk van het moment en de inhoud van je zwembad. Wil je weten hoeveel liter jouw zwembad is, bereken dat dan hierAls je zwembad net gevuld is, raden we je aan om als eerste een chloorshock toe te toevoegen. Dit is een hoge startdosering dat het beste met chloorgranulaat gerealiseerd kan worden. Hou hierbij ongeveer 4,5 mg/l actief chloor per 1000 liter zwembadwater aan. Chloor granulaat kan je het beste toevoegen door het eerst te mengen in een emmer met lauwwarm water. Hou maximaal 250 gram granulaat per emmer water per keer aan. Dit kan je het beste in de avond doen waardoor je na de shockbehandeling de zwembadpomp de hele nacht kan laten draaien.


Als je je zwembad al langer in gebruik hebt of een chloorshock hebt toegevoegd, kan je het chloorgehalte op peil houden door chloortabletten of vloeibaar chloor te gebruiken. Chloortabletten kan je plaatsen in de skimmer of in een drijver. De hoeveelheid chloor die je hoort toe te voegen is afhankelijk van meerde factoren, zoals blootstelling aan zonlicht, weersveranderingen en de temperatuur. Om zoveel mogelijk plezier te halen uit je zwembad is het belangrijk om de chloorwaardes altijd op peil te houden. Test aarom regelmatig de waardes van je zwembadwater, het beste is minimaal 1 keer per week.


De ideale waardes worden uitgedrukt in parts per million (p.p.m.). Dit staat gelijk aan mg/l: milligram chloor per liter zwembadwater.

  • Totale chloorwaarde: 1 – 3,0 p.p.m.

  • Vrije chloorwaarde: 0,5 - 2,5 p.p.m. (1,0 p.p.m. voor binnen zwembaden en 2,0 - 2,5 p.p.m. voor buiten zwembaden)

  • Gebonden chloorwaarde: maximaal 1,0 p.p.m.

Het is belangrijk dat deze waardes aangehouden worden, anders kunnen er negatieve gevolgen ontstaan voor je eigen gezondheid en de waterbalans van het zwembad. Lees in deze blog wat je kan doen als je te veel chloor in je zwembad hebt. Over het algemeen raden we je aan om te zorgen dat het chloorgehalte altijd tussen de 1,0 en 3,0  p.p.m. ligt voor een correcte waterbalans.


Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over het chloorgehalte in je zwembad, kan je altijd contact met ons opnemen!


Neem contact op

Manieren om je zwembadpomp stiller te maken