True
Help, mijn water is groen! - anti-alg
Hoe krijg je groen zwembadwater weer helder

Heb je last van een groen zwembad? Dit wordt veroorzaakt door algenvorming. Algen zijn bij veel zwembadeigenaren een groot probleem, maar gelukkig is dit op te lossen! Volg de onderstaande stappen om de algen uit je zwembad te verwijderen en u weer gebruik kunt maken van een schoon en helder zwembad. 

Hoe kan het dat mijn zwembad groen is?

De zon en gevallen bladeren in je zwembad zijn het grootste probleem bij de vorming van algen. Algen zijn hele kleine organismen die groeien door zonlicht en zich op die manier kunnen vermenigvuldigen. 

Normaal gesproken doden chemicaliën als anti-alg of chloor de algen, waardoor ze uit uw zwembadwater blijven. Een onjuiste waterbalans is dus meestal de oorzaak van een groen zwembad. Om het effect van de zon te verkleinen, adviseren we om uw zwembad af te dekken met een ondoorzichtige solar zwemabadafdekking, wanneer u veel last heeft van algengroei in je zwembad. Deze afdekking zorgt ervoor dat de waterbehandelingsproducten minder hard hoeven te werken.

Hoe voorkom ik een groen zwembad?

Algen in je zwembad kun je voorkomen door het zwemwater regelmatig te testen met een goede tester. Op basis van de meetresultaten kun je de juiste hoeveelheid chemicaliën aan je zwembadwater toevoegen, zodat de waterbalans op peil blijft.

Clarico-Text-Image

Hoe krijg ik een groen zwembad weer helder? 

Het volgende stappenplan kun je gebruiken als het zwembadwater toch groen is geworden. Let wel op, dit is een traject wat wel een aantal dagen kan duren. 

Stap 1 - Controleer het water van je zwembad met een goede tester. Vooral de pH-waarde van het water is hier van belang. Een goede pH-waarde ligt tussen de 7,0 en 7,4. De perfecte pH-waarde is dus 7,2. Voeg als het nodig is pH- of pH+ toe aan uw zwembad om de pH-waarde op peil te brengen. 

Stap 2 - Controleer het chloorgehalte in je zwembad met een tester. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Als je algen in het zwembad hebt, mag het chloorgehalte in het zwembad (tijdelijk) worden opgehoogd tot 3 ppm/liter. Dit doet u door middel van een chloorshock. LET OP! Chloor is een levensgevaarlijk product bij onjuist gebruik, lees daarom op voorhand eerst goed de gebruiksaanwijzing.

Stap 3 - Om het proces te versnellen, kun je ook anti-alg toevoegen aan je zwembadwater. Anti-alg doodt de actieve algen. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op. 

Stap 4 -  Nu de algen gedood zijn, moet het nu alleen nog uit het water gefilterd worden. De dode algen zijn soms te klein om gefilterd te kunnen worden door de filterinstallatie. Ze zakken naar de bodem of blijven in het water zweven. Voeg hierom vlokmiddel toe aan uw zwembadwater. Vlokmiddel bindt alle hele kleine zwevende deeltjes aan elkaar, zodat ze gefilterd kunnen worden door het zandfiltersysteem


Stap 5 - Zet de zwembadpomp 24 uur op circuleren. Het water mag dus via het filtervat lopen, want hierdoor heeft het vlokmiddel de kans om alle kleine zwevende (algen)deeltjes aan elkaar te binden. 

Stap 6 - Zet de zwembadpomp weer op filteren en houd de drukmeter goed in de gaten. Als de druk snel oploopt, moet je het filtervat met de 6-wegkraan één a twee minuten op backwashen zetten. 

Stap 7 - Maak de bodem van het zwembad goed schoon door middel van een zwembadstofzuiger of automatische zwembadrobot.

Na het volgen van bovenstaande stappen zouden de algen uit het zwembad verdwenen moeten zijn! Je groene zwembad is omgetoverd tot een helder en schoon zwembad. Let hierbij wel op; geduld is een schone zaak. Heb je nog vragen over het schoonmaken een groen zwembad of lukt het niet om je zwembad helder te krijgen? Wij helpen u graag verder!


Neem contact op!


Uw zwembad winterklaar maken!
Een handleiding stap voor stap