True
Help, mijn water is melkachtig en troebel! - vlokmiddel
Hoe krijg je melkachtig water weer helder

Heb je last van troebel, melkachtig zwembadwater? Dit krijg je door een onjuiste waterbalans. Vaak wordt dit veroorzaakt door een onjuiste pH-waarde of de aanwezigheid van dode algen in het zwembad. Volg onderstaande stappen om weer gebruik te kunnen maken van een schoon en helder zwembad! 

Hoe kan het dat mijn zwembad troebel/melkachtig is?

Wanneer je veel gebruik maakt van je zwembad, verdient het zwembad dagelijks aandacht. Een juiste waterbalans is hierbij heel belangrijk. Dit betekent o.a. dat de chloor- en pH-waarde goed zijn, waardoor het zwembadwater goed gedesinfecteerd is en er zo helder en schoon uitziet. Het testen en bijhouden van de juiste waardes doe je met een goede tester. De waterbalans kan verstoord worden door het teveel of te weinig toevoegen van chloorpH+ of pH-Ook een onweersbui of een te korte filtertijd kan zorgen voor een incorrecte waterbalans. 

Clarico-Text-Image

Hoe krijg ik troebel/melkachtig water weer helder?

Stap 1 - Controleer het water van uw zwembad met een goede tester. Vooral de pH-waarde van het water is hier van belang. Een goede pH-waarde ligt tussen de 7,0 en 7,4. 7,2 is perfect. Voeg als het nodig is, pH+ of pH- toe aan uw zwembad om de pH-waarde op peil te brengen. Lees hier waarom het als eerste belangrijk is dat de pH-waarde van je zwembad juist is. 

Stap 2 - Controleer het chloorgehalte in uw zwembad met een tester. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Als u troebel water heeft, mag het chloorgehalte in het zwembad worden opgehoogd tot 3 ppm/liter. Dit doe je door middel van een chloorshock. LET OP! Te veel chloor kan leiden tot gebonden chloor wat een tegenovergesteld effect kan veroorzaken. Bovendien is chloor een gevaarlijk product bij onjuist gebruik.


Stap 3 - Laat je zwembadpomp 24 uur per dag draaien. Controleer elke dag de waardes van het zwembad en pas deze, indien nodig, aan met de juiste chemicaliën. 

Dode algen verwijderen uit zwembad

Zijn alle waardes juist? Een troebel zwembad kan ook komen door dode algen die vaak in het zwembad blijven liggen. Levende algen veroorzaken een groen zwembad en dode algen een troebel zwembad. Anti-alg helpt om de algen te doden. In deze blog leggen we je uit over het gebruik van anti-alg. De algen zakken naar de bodem of blijven in het water zweven. Stappen die je kunt ondernemen om de algen uit uw zwembad te verwijderen: 


Stap 1 - Voeg vlokmiddel toe aan het zwembadwater. Vlokmiddel bindt alle hele kleine zwevende deeltjes aan elkaar, zodat ze gefilterd kunnen worden door het filtersysteem.


Stap 2 - Zet de zwembadpomp 24 uur op circuleren. Het water mag dus via het filtervat lopen, want hierdoor heeft het vlokmiddel de kans om alle kleine zwevende (algen)deeltjes aan elkaar te binden.


Stap 3 - Zet de zwembadpomp weer op filteren en houd de drukmeter goed in de gaten. Als de druk snel oploopt, moet je het filtervat met de 6-wegkraan enkele minuten op backwashen zetten.


Stap 4 - Maak de bodem van uw zwembad goed schoon door middel van een zwembadstofzuiger. Backwash de filterinstallatie regelmatig.

Na het volgen van bovenstaande stappen zou het zwembad niet meer troebel/melkachtig moeten zijn! Het troebele zwembad is veranderd in een schoon en helder zwembad. Let hierbij wel op; geduld is een schone zaak. Heb je nog vragen over het schoonmaken van een troebel zwembad? Wij helpen je graag verder!

Neem contact op!

Help, ik heb te veel chloor in mijn zwembad!
Hoe je te veel chloor uit je zwembad krijgt