True
Alles over vlokmiddel / vlokkingsmiddel

Vlokmiddel, ook wel vlokkingsmiddel genoemd, zorgt ervoor dat kleine vuildeeltjes in het zwembadwater samen klonteren tot een groter geheel, zodat ze verwijderd kunnen worden door de zandfilter of stofzuiger. Zeer fijne deeltjes (bijvoorbeeld algen) zijn namelijk zo klein dat ze niet gefilterd kunnen worden door de filter en hierdoor blijven ze in het zwembad aanwezig. Vlokmiddel is dus nodig om troebel of melkachtig water weer helder te krijgen! 

Hoe werkt vlokmiddel? 

Allereest moet de waterbalans in evenwicht zijn. Controleer of de chloorwaarde en pH op niveau zijn met een tester. Als deze waardes goed zijn, kan je aan de slag met vlokmiddel. Let op: vlokmiddel is louter een aanvulling; het vervangt de noodzakelijke desinfectieproducten (zoals chloor en pH niet). Vlokmiddel is te verkrijgen in twee soorten: vloeibaar vlokmiddel en cartouches. 

1. Vloeibaar vlokmiddel

Een eerste manier om fijne vuildeeltjes samen te klonteren is door middel van vloeibaar vlokmiddel. Vul een emmer met zwembad water en voeg hier de juiste hoeveelheid vlokmiddel aan toe. Hou 0,3-2 ml per m3 gecirculeerd zwembadwater. Voor de juiste hoeveelheid vlokkingsmiddel raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Na het mengen in de emmer verdeel je de inhoud gelijkmatig over het water. Laat de zandfilter ongeveer een uur draaien nadat het mengsel is toegevoegd. Schakel de filter daarna een uurtje uit, waardoor het vuil zich kan verzamelen. Zet de zwembadpomp daarna weer aan en laat het de geklonterde deeltjes uit het zwembad filteren. De geklonterde deeltjes die naar de bodem zijn gezakt, kan je opzuigen met een zwembadstofzuiger. 

Hoe gebruik je vloeibaar vlokmiddel


1. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking (0,3-2 ml per m3 zwembadwater).

2. Voeg de juiste hoeveelheid toe aan een emmer met zwembadwater en meng dit goed.

3. Verdeel de inhoud van de emmer gelijkmatig over het zwembad en laat de pomp lopen.

4. Zet na ongeveer een uurtje de filterpomp uit.

5. Na een uur kan de filterpomp weer om de klontjes uit het zwembad te filteren 

Clarico-Text-Image

2. Vast vlokmiddel

Voor een wat meer constante dosering kan je vast vlokmiddel gebruiken. Gebruik 1 of 2 cartouches per week. De dosering is afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals het weer of de ligging van het zwembad. De cartouches leg je in de skimmer of in het voorfilter van de pomp. Als deze helemaal is opgelost vervang je hem voor een nieuwe. Doordat het langzaam oplost, word je zwembadwater op een constante manier gefilterd. Let er wel op dat kinderen er niet bij kunnen komen. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over het gebruik van vlokmiddel, neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Clarico-Text-Image
Heb ik een vergunning nodig om mijn zwembad aan te leggen?