True
Wat kost hard water en wat bespaart een waterontharder

In deze blog zullen we kort toelichten wat een waterontharder je nu echt bespaard! Het blijft altijd erg abstract met de voordelen en nadelen maar daar proberen we in deze blog meer duidelijkheid te scheppen.

Toch opzoek naar andere informatie? Zie hier onze andere blogs:

- Een zwembad in combinatie met een waterontharder, wat te doen?

- De voor en nadelen van een waterontharder.

- Wat is een waterontharder en hoe werkt het precies?


Er zijn eigenlijk vier punten waardoor een waterontharder en zacht water direct effect hebben op je financiële situatie. Deze punten zijn ook in andere blogs al genoemd maar we zetten het hier nog even kort op een rijtje.

1. Apparatuur in je huishouden verbruiken minder energie met zacht water

In je huishouden zijn er veel apparaten die gebruik maken van verwarmingselementen, denk hier bijvoorbeeld aan de waterkoker, vaatwasser, verwarmingsketel, wasmachines en wellicht nog andere apparaten. Doordat kalk zich hecht aan deze verwarmingselementen word de hitte ook afgegeven aan deze kalkdeeltjes in plaats van het water wat opgewarmd moet worden. Het gevolg is dus dat de verwarmingselementen minder goed hun warmte aan het water kunnen afgeven en dus langer aan moeten blijven. Hierdoor verbruik je dus meer stroom met hard water en gaan je energie kosten omlaag als je een waterontharder bezit en dus zacht water door je leiding hebt stromen.


2. Apparaten slijten minder snel met zacht water

Dit punt ligt nauw verbonden met het vorige benoemde punt en het is simpel te verklaren. Doordat je apparaten met verwarmingselementen meer draaiuren hebben zullen ze minder lang mee gaan en eerder toe zijn aan onderhoud.


3. Met zacht water verbruik je minder wasmiddel

Wasmiddel zorgt niet alleen voor schone was maar ook voor het ontharden van het water. Natuurlijk is het dan ook logisch dat je minder wasmiddel nodig hebt als je enkel alleen de was wilt schoonmaken in plaats van ook het waterontharder. Natuurlijk verbruik je ook minder wasverzachter als je dat gebruikt.


4. Met zacht water verbruik je minder schoonmaakmiddelen

Van kalk krijg je natuurlijk kalkaanslag. Hier door gaan je kranen, douchekoppen en andere producten in het huis er minder fris uit zien. Dat wil je natuurlijk niet en daarom ga je poetsen om het weer schoon te krijgen. Je zult merken dat je met een waterontharder en zacht water veel minder hoeft schoon te maken omdat er geen kalkaanslag meer is. Dit kan je veel geld besparen op jaar basis.

Nu we alles kort op een rijtje hebben gezet is het tijd voor wat het nu echt daadwerkelijk kost. Je hebt immers niet voor niets op deze blog geklikt. Wel even een kleine waarschuwing vooraf: we kunnen de besparingen enkel uitdrukken in tijd dat apparatuur langer mee gaat of in percentages van verbruik. Dit is namelijk afhankelijk van hoeveel mensen er in je huishouden zitten en hoe vaak je de was doet en de kalkaanslag weg poetst. Met de gegevens die wij je geven kun je het natuurlijk wel zelf uitrekenen!

Clarico-Text-Image
  • Gemiddeld gaat een wasmachine 3 jaar en 2 maanden langer mee als er zacht water word toegevoegd aan het was proces (bron).

  • Gemiddeld gaat een wasmachine 3 jaar langer mee als er zacht water word toegevoegd aan het was proces (bron).

  • Gas apparaten, zoals je huis verwarming, verbruiken gemiddeld 24% minder gas als je zacht water gebruikt (bron).

  • Verwarmingsapparatuur dat op stroom loopt, zoals je waterkoker, verbruikt gemiddeld 18% minder elektriciteit als je zacht water gebruikt (bron).

  • Een vaatwasser verbruikt gemiddeld gezien 70% minder schoonmaakmiddel als er zacht water word toegevoegd aan het was proces (bron).

  • Een wasmachine verbruikt gemiddeld gezien 50% minder wasmiddel als er zacht water word toegevoegd aan het was proces (bron).

  • Flessen kalkreiniger hoef je niet meer aan te schaffen. Dit kan variëren tussen de 1 euro en 8 euro afhankelijk van welk merk je koopt natuurlijk.

Hopelijk hebben we je in deze blog wat meer duidelijkheid kunnen geven over wat zacht water en een waterontharder je nu echt bespaard. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen of neem een kijkje tussen onze waterontharders! Voor onderhoud en installaties kun je ook contact opnemen met ons.

Wat is een waterontharder en hoe werkt het precies