True
Wat is een waterontharder en hoe werkt het precies

Toch opzoek naar andere informatie omtrent waterontharders? Bekijk hier onze andere blogs:

- Wat kost hard water en wat bespaard een waterontharder?

- De voor en nadelen van een waterontharder.

- Een zwembad in combinatie met een waterontharder, wat te doen?


Een waterontharder heeft als hoofdfunctie om calcium en magnesium uit het water te halen. Dit gebeurt vaak gelijk bij de ingaande waterleiding van de woning. Doordat je dit gelijk in het begin plaats zal dus elke waterleiding en vertakking daarvan in het hele huis ontkalkt zijn. Wat nou precies de voor en nadelen zijn van een waterontharder kun je in onze andere blog lezen. In een notendop zitten er kunsthars bolletjes in de waterontharder die calcium uit het water onttrekken en dus het water filteren. Hoe het stap voor stap in detail werkt lees je hieronder.

De onderdelen die nodig zijn om een onthardingsinstallatie compleet te maken zijn als volgt:

  • Kunsthars, deze kunsthars bolletjes zorgen ervoor dat het calcium uit het water word gefilterd

  • Schoonmaakzout tabletten, het schoonmaken van de kunsthars bolletjes

  • Stuurcomputer, voor het aansturen van het schoonmaak proces

  • Zoutreservoir, voor het opslaan van zout

  • Kunsthars reservoir, voor het opslaan van kunsthars

Clarico-Text-Image

Stap 1 – Kunsthars filtert het water

Zoals eerder vermeld staat de waterontharder gelijk op de ingaande waterleiding van het huis of gebouw. Op dit punt stroomt het water door het kunsthars reservoir. Dit dit compartiment blijven de calcium / kalk deeltjes simpelweg vast kleven aan deze kunsthars bolletjes. Hiermee stroomt het zachte ontkalkte water weer verder het leidingwerk in. Dit word dan natuurlijk weer verder onderdeel door het hele huis 100% kalkvrij!


Stap 2 – Kunsthars word schoon gemaakt met zout

Nu zal je vast denken, maar waar blijft al dat kalk dan? Nou het kalk spaart zich op in het kunsthars reservoir. Op een gegeven moment zullen de kunsthars bolletjes niet meer calcium kunnen opnemen/filteren/onttrekken uit het water. Wanneer dit punt bereikt is zal de computer automatisch een schoonmaak proces starten waardoor de kunsthars bolletjes weer schoon worden gemaakt. Dit punt word automatisch berekend op basis van het waterverbruik en komt doorgaans 1 keer per week voor. Het schoonmaak proces word ook wel eens het regeneratie proces genoemd. Om dit proces te starten is er zacht leidingwater vereist en schoonmaak zout. Het zout lost op in het water en splits in natrium en chloride. De natrium hecht zich aan de kunsthars waardoor het calcium los laat van de kunsthars bolletjes. Daarna word het spoelwater met het natrium, chloride en calcium afgevoerd het riool in.


Stap 3 -  Herhaald programma van stap 1 en 2 op basis van slimme stuurcomputer

Het belangrijkste onderdeel van de waterontharder is de computer. Deze slimme computer houd het watergebruik bij en zal op basis hiervan het beste moment kiezen om de kunstharsbolletjes weer schoon te spoelen met zout. In vaktermen word dit ook wel volumegestuurd regenereren genoemd of een automatisch regeneratie proces.

Het voordeel van deze computer is dat je zelf niet hoeft na te denken wanneer het schoonmaak proces moet starten. Tevens zorgt deze computer ervoor om dit altijd op het best mogelijke tijdstip het schoonmaak proces uit te voren wanneer je er zo min mogelijk last van hebt. Dit zorgt er dus voor dat het proces s 'nachts word uitgevoerd zodat je er simpelweg doorheen slaapt! Een bijkomend extra voordeel is dat de tank met de kunsthars bolletjes regelmatig word doorgespoeld waardoor er geen bacterie groei kan ontstaan.


En zo zit het dus in elkaar 😊. Wellicht een beetje lang maar als we iets doen doen we het graag goed! Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen of neem een kijkje tussen onze waterontharders! Voor onderhoud en installaties kun je ook contact opnemen met ons.


Neem contact op!

De voor en nadelen van een waterontharder