True
Verschil tussen variabele snelheid zwembadpomp en normale zwembadpomp

In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen een variabele snelheid zwembadpomp en een “normale” zwembadpomp. Het belangrijkste verschil is de energiezuinigheid. Een normale zwembadpomp staat continu op dezelfde snelheid te pompen, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Je wil het water in beweging houden zodat het oppervlakte vuil naar de skimmer gaat in plaats van naar de bodem en zodat de temperatuur goed door het hele zwembad wordt verdeeld. Het echte pompwerk is pas nodig als je bijvoorbeeld gaat filteren, backwashen of stofzuigen. Met een variabele snelheid zwembadpomp, oftewel een energiezuinige zwembadpomp, heb je wél de mogelijkheid om de snelheid aan te passen en dus de pomp langzamer te kunnen laten pompen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de energiekosten, gemiddeld tot wel 80% minder.


Voordelen van een variabele snelheid zwembadpomp 

-        Energiebesparend à een variabele snelheid zwembadpomp is gemiddeld 80% zuiniger dan een normale pomp doordat je de pompcapaciteit kan sturen en minimaal kan houden. Hierdoor kan je je zwembadpomp op de gewenste snelheid laten draaien.

-        Stiller à een variabele snelheid zwembadpomp is veel stiller dan een normale pomp doordat de motor minder toeren maakt. Lees in deze blog een paar tips hoe je je zwembadpomp stiller kan maken. 

-        Minder motorslijtage à een variabele snelheid zwembadpomp heeft een magneetmotor. Door de variabele snelheden draait de motor minder toeren dan een normale pomp en gaat de motor langer mee.

Nadelen van een variabele snelheid zwembadpomp

Het enige nadeel van een energiezuinige zwembadpomp is dat hij duurder in aanschaf is dan een normale zwembadpomp. Echter heb je dit bedrag wel binnen een paar jaar terugverdiend, zoals te zien is in de tabel later in deze blog.

Hoe zuinig is een variabele snelheid zwembadpomp? 

Voorbeeld 1 - Enkel filteren

Hieronder berekenen we de gemiddelde kosten per jaar van de normale en variabele snelheid zwembadpomp. In het eerste voorbeeld gaan we er even vanuit dat we een zwembad van van 30.000 liter hebben waarbij we het zwembadwater 2 maal per dag willen rondpompen. In alle voorbeelden gebruiken we even een normale zwembadpomp van 800 Watt en een flow van  15m3/uur  en een variabele snelheid zwembadpomp die op zijn laagste stand 200 Watt verbruikt en 12 m3/uur rondpompt (aquaforte VS zwembadpomp).

 

Normale zwembadpomp

Variabele snelheid zwembadpomp

Aanschafprijs

€ 169,95

€ 1299,95

Verbruik per uur

800 Watt

200 Watt

Aantal uren per dag

12 uur

12 uur

Verbruik per dag

9,6 kW

2,4 kW

Aantal dagen per jaar

210 (=7 maanden)

210 (=7 maanden)

Verbruik per jaar

2.016 kWh

504 kW

Geschatte kosten

€ 705,60 (0,35 per kWh)

€ 176,40


Per jaar bespaar je dus ongeveer €529,- en zo heb je de extra kosten van het aanschaffen van een variabele snelheid zwembadpomp binnen 2 tot 3 jaar terugverdiend!

Voorbeeld 2 - Bij gebruik van automatische doseer techniek, lamellen zwembad afdekking of solar matten en/of panelen

In dit tweede voorbeeld word het verschil tussen een normale zwembadpomp en een variabele snelheid zwembadpomp nog veel interessanter omdat je in het geval van automatische doseer techniek, lamellen zwembad afdekking of solar matten en/of panelen juist de pomp veel langer moet laten draaien om verschillende redenen. Wederom rekenen we nu met dezelfde zwembadpompen als hierboven echter zullen we nu de zwembadpomp 15 uur per dag laten draaien in verband met de zon.


 

Normale zwembadpomp

Variabele snelheid zwembadpomp

Aanschafprijs

€ 169,95

€ 1299,95

Verbruik per uur

800 Watt

200 Watt

Aantal uren per dag

15 uur

15 uur

Verbruik per dag

12 kW

3 kW

Aantal dagen per jaar

210 (=7 maanden)

210 (=7 maanden)

Verbruik per jaar

2.520 kWh

630 kW

Geschatte kosten

€ 882 (0,35 per kWh)

€ 220,50


In dit scenario bespaar je dus ongeveer €662,- per jaar en zo heb je de extra kosten van het aanschaffen van een variabele snelheid zwembadpomp binnen twee jaar al terugverdiend! Mocht je nog vragen hebben over het gebruik of de installatie van een variabele snelheid zwembadpomp, neem dan contact met ons op! We staan je graag bij met vakkundig advies.

Neem contact op

Hoeveel chloor moet er in mijn zwembad?