True
Manieren om je zwembadpomp stiller te maken

Vind je dat je zwembadpomp te veel lawaai maakt? Heb je er zelf last van of misschien je buren? Er zijn verschillende redenen waarom je zwembadpomp lawaai maakt. Een zwembadpomp moet een motor laten draaien waardoor het water in je zwembad rond gecirculeerd wordt. Vaak hoef je niet bang te zijn dat de pomp kapot is als die veel geluid maakt, maar werkt de aanzuiging niet meer helemaal goed. Hierdoor kan de zwembadpomp een zoemend of brommend geluid geven. In deze blog leggen we de verschillende oorzaken en mogelijke oplossingen uit. 

Oorzaak 1: afstand tussen zwembad en zwembadpomp

Een grote afstand tussen het zwembad en de filterpomp kan ervoor zorgen dat de pomp moeite heeft met het aanzuigen van het zwembadwater. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om de afstand tussen de pomp en het zwembad te verkleinen of om de pomp ten hoogte van het zwembad te plaatsen. Als het niet mogelijk is om de afstand te verkleinen, is het nodig om een krachterige filterpomp te installeren zodat het water makkelijker aangezogen kan worden. Een nog betere oplossing zou zijn om een frequentieregelaar te installeren die je zwembadpomp energiezuiniger maakt. Deze frequentieregelaar zorgt ervoor dat het aantal toeren van je pomp omlaag wordt gebracht, waardoor je de motorsnelheid van je zwembadpomp geheel naar wens kan aanpassen. Wanneer de pomp op een lager toerental draait, is de gebruikerservaring ook een stuk aantrekkelijker. Hoe lager de snelheid is waarop de zwembadpomp draait, hoe minder geluid de pomp maakt. Zo komt het geluidsniveau tot wel 25% lager uit. Ook bieden we een variabele snelheid zwembadpomp aan waardoor je de zwembadpomp en frequentieregelaar in één hebt! Lees in deze blog andere tips om je zwembad energiezuiniger te maken.


Bekijk hier een lovende recensie van een klant op ons Trustpilot account over de frequentieregelaar:


Oorzaak 2: waaier van de pomp zit vast 

Een tweede oorzaak kan zijn dat er vuil zit in de zwembadpomp. Haal de zwembadpomp uit elkaar en kijk of er vuil zit wat de waaier kan tegenhouden. Haal dit eventuele vuil weg en maak de pomp schoon met een droge doek. Probeer vervolgens of je de waaier kan draaien of dat dit heel stroef gaat. Als het stroef gaat, kan het zijn dat er nog vuil in de waaier zit of dat de as van de motor verroest is. Als er geen vuil te zien is, is het mogelijk dat er schade is in het motorgedeelte van de zwembadpomp. Kijk het ruime aanbod zwembadpompen op onze website voor een nieuwe zwembadpomp. 

Oorzaak 3: lucht in leidingwerk 

Een laatste oorzaak zou kunnen zijn dat er lucht in het leidingwerk van je zwembad zit. Om het zwembadwater goed te laten rondpompen is het van belang dat er geen lucht in de slangen en filter zit. Loop voor de zekerheid na of alle slangen, leidingen en koppelingen gevuld zijn met water. Draai de koppelingen goed dicht zodat er geen lucht bij kan of ontsnappen. Hierna zet je de pomp opnieuw aan.


Mocht je na het lezen van onze tips over hoe je je zwembadpomp stiller kan maken nog vragen hebben of kom je er niet uit? Wij staan graag voor je klaar! 

Zwembad zomerklaar maken