True
5 tips voor een zuiniger zwembad

1. Zwembad afdekken

Het afdekken van je zwembad is erg belangrijk, niet alleen voor isolatie, maar ook tegen invloeden van buitenaf en de levensduur van je zwembad. In de zomer kan je het beste GeoBubble solar folie gebruiken. Onze folie is kleurvast, UV bestendig en aanzienlijk dikker (500 μm) dan vaak standaard bijgeleverde folies. Hierdoor is een betere isolatie en langere levensduur altijd gewaarborgd! De solar folie kunt u eenvoudig op het wateroppervlakte leggen en weer oprollen doormiddel van een oprolinstallatie. Deze folie is bedoeld om in de zomer te gebruiken en om in de winter op te bergen. In de winter kan je beter een wintergaasnet over uw zwembad heen spannen. 

2. Zwembad regelmatig schoonmaken

Het onderhoud van je zwembad is belangrijk om te besparen in je portemonnee. Haal zoveel mogelijk vuildeeltjes uit het water. Je zal merken dat het verbruik van producten, zoals chloor en anti-alg, lager zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je zandfilter regelmatig schoonmaakt en bladeren uit je zwembad verwijdert. 

3. Warmtepomp

Een inverter warmtepomp is een rendabele manier om je zwembad te verwarmen. Een inverter warmtepomp is een warmtepomp met een variabele snelheid. Doordat de warmtepomp altijd aanstaat herkent de pomp eerder dat de temperatuur van het water daalt. Vervolgens kan deze inverter warmtepomp de watertemperatuur met minimale kracht opwarmen tot 30°C. Let wel op, de buitentemperatuur dient minimaal 15°C te zijn om optimaal te kunnen werken. Tijdens de wintermaanden is het dus geen zuinige maatregel om je zwembad met een warmtepomp op te warmen. 

4. Zonnepanelen

Door zonnepanelen te plaatsen produceer je gratis elektriciteit voor alle elektrische apparaten van je zwembadinstallatie. Denk bijvoorbeeld aan je warmtepompzandfilter of verlichting. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat de zon hier in Nederland en België lang niet zo sterk is in bijvoorbeeld Spanje of Griekenland. Het verwarmen van je zwembad op zonne-energie zal dus wel een stuk langzamer gaan. Ook heb je een zeer krachtige zwembadpomp nodig om het water omhoog te laten pompen naar de zonnepanelen toe (ervan uitgaande dat ze op het dak gelegen zijn).,

5. Ligging zwembad in tuin

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip die we je kunnen geven. Maar een zwembad die de hele dag in de on ligt zal minder energie van je warmtepomp vragen dan een zwembad die in de schaduw gelegen is. Voor het plaatsen van je zwembad is het dus van belang om goed na te gaan waar die het meest in de zon staat. De zon is op zijn sterkst rond middaguur (11:00 tot 14:00). Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over het bezuinigen van je zwembad, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!


Neem contact op

Alles over vlokmiddel / vlokkingsmiddel