True

De bodemzuiger

Een bodemzuiger voor uw zwembad wordt gebruikt om de bodem van uw zwembad schoon te maken van bijvoorbeeld blad, zand, alg of ander vuil. Er zijn ook bodemzuigers die instaat zijn om ook de zijkanten van uw zwembad te reinigen. Bodemzuigers zijn er in drie verschillende typen namelijk:


1.1 Handmatige bodemzuiger.

1.2 Automatische bodemzuiger.

1.3 Robot bodemzuiger.


1.1 De handmatige bodemzuiger


Met de handmatige bodemzuiger bent u instaat om uw zwembad te "stofzuigen". De bodem zuiger wordt bediend door middel van een telescoopstang. Voor het comfort dient u een telescoopstang te nemen van minimaal 4,5 meter lengte. Dit voorkomt dat u continu gebukt moet staan tijdens het "stofzuigen". De bodemzuiger wordt aangesloten op uw zandfilterinstallatie door middel van een drijvende flexibele zwembadslang. Deze zwembadslang moet het zuigvacuum van uw zandfilterinstallatie kunnen weerstaan. De zwembadslangen zijn hierom verstevigd door middel van een geribbelde contour. De bodemzuiger is zelf niet in staat om het vuil te filteren. Het filteren gebeurd in uw zandfilterinstallatie, dus zonder zandfilterinstallatie is deze bodemzuiger niet te gebruiken. De handmatige bodemzuiger geeft een goed resultaat en is al voor een tiental euro aan te schaffen.


Een aantal foto's van de bodemzuiger set:

1.2 Aansluiten van de handmatige bodemzuiger


U plaatst de bodemzuiger door middel van de telescoopstang in het water. De reeds op de bodemzuiger aangesloten flexibele zwembadslang moet u dan aansluiten op zuigleiding van uw filterinstallatie. Meestal kan dit in de skimmer, maar ook een speciale bodemzuiger aansluiting in de zijwand van uw zwembad is mogelijk. Zijn beide opties niet voorzien dan is er altijd nog de mogelijk om een aansluiting te maken met een drie-wegklep in de zuigleiding. Voordat u de flexibele zwembadslang aansluit op de filterinstallatie dient u er voor te zorgen dat deze geheel gevuld is met water, zodat u geen lucht krijgt in uw filtersysteem. Dit is eenvoudig te realiseren door het uiteinde van de flexibele zwembadslang een tweetal minuten voor de inlaat(inspuiter) van uw zwembad te houden (zeer belangrijk!!). De slang vult zich op deze manier met water. Hierna kunt u de flexibele zwembadslang aansluiten op de filterinstallatie en kunt u beginnen met stofzuigen.


1.3 Probleemoplossing voor de handmatige bodemzuiger


       

Klacht/probleem 
Mogelijke oorzaak
Mogelijke oplossingen.
De bodemzuiger heeft geen zuigkracht.
Uw filterinstallatie zuigt niet of de zuigleiding zit verstopt.

Controleer of de werking van filterinstallatie. Meestal is er toch lucht in het systeem gekomen.

Controleer ook of het voorfilter en het skimmermandje niet verstopt zijn en spoel het zandfilter schoon in de "backwash" stand.

Het vuile water van de bodemzuiger komt terug in het bad.
Uw filterinstallatie staat in de verkeerde stand of de vuil partikelen zijn te klein.

Uw filter kan in de circulatie stand staan. Hierdoor wordt het water niet gefilterd door het zandfilter, maar enkel rond gepompt.

De partikelen zijn te klein voor het zand in uw zandfilter. U dient dan te controleren of u het juiste zand in het zandfilter heeft zitten.(0,4 – 0,8 mm). Verder kunt u dit verbeteren door vlokmiddel toe te voegen, zodat de partikelen gaan samenklonteren. Een eenvoudige, maar zeer doeltreffende oplossing is het "stofzuigen" met de zandfilterinstallatie op de stand "waste". U pompt dan het vuile water direct uit uw zwembad.
2.1 De automatische bodemzuiger


Met de automatische bodemzuiger wordt uw bad gereinigd zonder dat u er omkijken naar heeft. De principiele werking van de automatische bodemzuiger is hetzelfde als die van een handmatige bodemzuiger. Het verschil zit echter in de bediening. Waar u met de handmatige bodemzuiger zelf moet "stofzuigen" beweegt deze automatische bodemzuiger vanzelf door het water in een willekeurig patroon. De beweging wordt mogelijk gemaakt door kleppen die intern zitten en continu schakelen. Hierdoor verspringt de automatische bodemzuiger steeds een stukje. De automatische bodemzuiger beweegt willekeurig, dus deze kan nog wel eens vast komen te zitten achter bijvoorbeeld de zwembadtrap. De automatische bodemzuiger geeft een goed resultaat en is al voor een kleine honderd euro aan te schaffen.


2.2 Aansluiten van de automatische bodemzuiger


Ook de automatische bodemzuiger moet worden aangesloten aan de zuigleiding van uw zandfiltersysteem. Onder de kop "Aansluiten van de handmatige bodemzuiger" vindt u meer details over het aansluiten van een bodemzuiger op de zuigleiding van uw zandfiltersysteem.


:


Clarico-Picture
Een foto van de automatische bodemzuiger.

2.3 Probleemoplossing voor de automatische bodemzuiger


Klacht/probleem 
Mogelijke oorzaak
Mogelijke oplossingen. 
De bodemzuiger heeft geen zuigkracht.
Uw filterinstallatie zuigt niet of de zuigleiding zit verstopt.

Controleer of de werking van filterinstallatie. Meestal is er toch lucht in het systeem gekomen.

Controleer ook of het voorfilter en het skimmermandje niet verstopt zijn en spoel het zandfilter schoon in de "backwash" stand.

Het vuile water van de bodemzuiger komt terug in het bad.
Uw filterinstallatie staat in de verkeerde stand of de vuil partikelen zijn te klein.

Uw filter kan in de circulatie stand staan. Hierdoor wordt het water niet gefilterd door het zandfilter, maar enkel rond gepompt.

De partikelen zijn te klein voor het zand in uw zandfilter. U dient dan te controleren of u het juiste zand in het zandfilter heeft zitten.(0,4 – 0,8 mm). Verder kunt u dit verbeteren door vlokmiddel toe te voegen, zodat de partikelen gaan samenklonteren. Een eenvoudige, maar zeer doeltreffende oplossing is het "stofzuigen" met de zandfilterinstallatie op de stand "waste". U pompt dan het vuile water direct uit uw zwembad.Een filmpje van de Zodiac Baracuda:


 


3.1 De Robot bodemzuiger


De robot bodemzuiger is een automatische elektrische bodemzuiger welke van stroom moet worden voorzien en die dus niet wordt aangesloten op uw zandfilterinstallatie. Deze robot bodemzuigers hebben een eigen filter en een eigen opvangbak voor het vuil. Deze robot bodemzuigers zijn er in verschillende uitvoeringen en verschillende kwaliteiten. Waar een automatische bodemzuiger enkel de bodem schoon houdt kan een een goede robot bodemzuiger ook de zijwanden en de romeinse trap van uw zwembad schoonhouden, zonder dat u er enig omkijken naar heeft. Een robot bodemzuiger is al aan te schaffen vanaf 1200 euro, maar laat u goed adviseren. Er zijn namelijk veel verschillende kwaliteiten en uitvoeringen.


 


Een filmpje van de dirt devil: