True
Welk filtermateriaal is geschikt voor mijn zwembad?

Een zandfiltersysteem is nodig om je zwembad schoon te houden. Hierin is het filtermedium dat je gebruikt erg belangrijk. Uiteraard wil je het geschikte materiaal voor jouw zandfilter en zwembad, maar het kan lastig zijn om te bepalen welk filtermedium je nodig hebt. In deze blog vertellen we je de belangrijkste verschillen tussen filterzand, filterglas en filterwatten. 

Welk soort filtermateriaal is geschikt voor mijn zwembad en zandfilter?

Het geschikte filtermateriaal voor jouw zandfiltersysteem is afhankelijk van een aantal factoren. Wel hebben alle filtermaterialen hetzelfde doel: een optimaal gefilterd zwembad. Toch is niet elk filtermateriaal geschikt voor elke zandfilter en zijn er onderling enkele verschillen. 


Filterzand of filterglas?

Bij het kopen van filterzand en filterglas zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Beide filtermedia zijn geschikt voor alle zandfilters. Filterzand is het meest gebruikte materiaal en ook de meest betaalbare optie. Dit houdt echter wel in dat het filterzand minder effectief is dan andere materialen; het gaat namelijk 1 tot 2 jaar mee. Het vervangen kan een vervelend kusje zijn, maar als je een goedkoop filtermedium zoekt én goed filtert, is filterzand een uitstekende keuze. Mocht u opzoek zijn naar een professioneler materiaal, kies dan voor filterglas. Filterglas is wat duurder, maar is kwalitatief ook beter en gaat langer mee dan filterzand, namelijk 4 tot 5 jaar. Doordat glas harder en hoekiger is dan zand, filtert het glas ook beter dan het zand. Filterglas is het perfecte filtermateriaal als je opzoek bent naar een kwalitatief goed product, zonder dat je de hoofdprijs betaalt.


Filterwatten

Filterwatten oftewel aquawool zijn het perfecte materiaal voor zandfilters waar maximaal 25 kg materiaal in kan. Dit is vooral geschikt voor de opzetzwembaden. Filterwatten zijn gemaakt van polyethyleen, wat zorgt voor een ultrafijne filtratie en zorgt er zelfs voor dat vetten zoals zonnebrand uit het water gefilterd worden. Dit houdt wel in dat de watten regelmatig verschoond moeten worden. Dit kan gewoon in de wasmachine in een oude kussensloop. Doe dit minimaal elk seizoen, of wat vaker naar wens. De watten hebben ongeveer een levensduur van 2 tot 3 jaar, daarna moeten ze vervangen worden. Door het lichte gewicht zijn ze makkelijker vervangbaar dan filterglas- en zand. 

Verschillen tussen het filtermateriaal

Hieronder worden de belangrijkste voor- en nadelen tussen de verschillende filtermaterialen uitgelegd.

Clarico-Image-Text

Filterzand

+    Fijne waterzuivering

+    Geschikt voor alle zandfilters

+    Makkelijk te reinigen via backwash functie

       -    Na 1 tot 2 jaar aan vervanging toe

       -    Reinigt minder fijn dan filterglas 

       -    Door slijtage kan zand invzwembad terecht komen

Filterglas

+    Extra fijne waterzuivering

+    Pas na 4 tot 5 jaar aan vervanging toe

+    Geschikt voor alle zandfilters

+    Makkelijk te reinigen via backwash  functie

-    Duurder dan filterzand 

Clarico-Text-Image
Clarico-Image-Text

Filterwatten

+    Extra fijne waterzuivering

+    Pas na 2 tot 3 jaar aan vervanging toe

+    Geschikt voor zandfilters tot 25kg (alle Intex zandfilterpompen)

+    Kan gewassen worden in de wasmachine

-    Alleen te reinigen in de wasmachine 

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over welk filtermedium het meest geschikt is voor in je zandfilter, neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op!

Waarom is pH zo belangrijk voor zwembadwater?