True
Waarom is pH zo belangrijk voor zwembadwater?

Wat is pH-waarde?

De pH-waarde is een maat voor de zuurtegraad van een waterige oplossing. Dit wordt gemeten in maten van 1 tot 14. De pH van een neutraal water ligt rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7 en dus een hoge zuurtegraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurtegraad. Voor een goede chloorwerking in uw zwembad, moet de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Dat kan eenvoudig met een tester gecontroleerd worden. Wanneer de pH-waarde beneden de 7,2 ligt, moet er pH plus toegevoegd worden. Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 ligt, moet er pH min 
toegevoegd worden. 

Waarom is de pH-waarde zo belangrijk?

Wanneer de pH-waarde laag is (onder de 7,2) is het zwembadwater te zuur. Zuur water kan bij het zwemmen geïrriteerde ogen en huid veroorzaken. Een te lage pH-waarde is ook de oorzaak van het onstabiel worden van het aanwezige chloor in het zwemwater. 

Hierdoor worden drie belangrijk functies van het chloor (het doden van bacteriën, het doden van algen en het controleren van organische stoffen) niet meer goed vervuld. Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 ligt, is het zwembadwater te alkalisch. Dit zorgt ervoor dat het chloor zich verbindt met andere stoffen in het zwembadwater, zoals ammoniak. Ook een te hoge pH-waarde kan oog-en huidirritatie veroorzaken.


Mocht u nog vragen hebben over de pH-waarde van uw zwembad, neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op!

Clarico-Text-Image
Waarom een staalwand zwembad?
Staalwand zwembad goede keuze voor maximaal zwemplezier