True

Bestelling boven de 50 euro worden gratis verzonden!       Neem contact op
Help, ik heb teveel chloor in mijn zwembad!
Hoe krijg je teveel chloor uit je zwembad

Teveel chloor in je zwembad kan ernstige gevolgen hebben voor zowel je gezondheid als voor de waterbalans van het zwembad. In dit artikel lees je meer over deze gevolgen en hoe je je er tegen kunt wapenen. Daarnaast lees je hoeveel chloor je in het zwembad moet doen en hoe je teveel chloor verwijdert. 

Gevolgen voor je gezondheid

Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen. Ook kan blond haar groen worden als uw vrij chloorconcentratie extreem hoog is. 

Gevolgen voor de waterbalans

Behalve de schadelijke gevolgen van teveel chloor voor je gezondheid, is teveel chloor ook schadelijk voor de waterbalans (en daarmee de levensduur, frisheid en veiligheid van je zwembad). Dit heeft te maken met de opbouw van chloor. 

De opbouw van chloor

Chloor bestaat uit gebonden chloor en vrij chloor. Vrij chloor zorgt ervoor dat bacteriën en virussen worden gedood en vuildeeltjes in het water worden afgebroken. Vrij chloor is in een zwembad aanwezig na het toevoegen van chloortabletten, vloeibaar chloor of chloor granulaat

Clarico-Text-Image

Gebonden chloor is het chloor dat het water niet desinfecteert en in principe niks doet; hiervan wil je dan ook zo min mogelijk in je zwembad hebben. Vrij chloor is alleen actief bij de juiste pH-waarde, namelijk 7,2. Wanneer de zuurtegraad lager is dan 7,6 zal 50% van het vrije chloor actief zijn. Probeer een pH-waarde van 7,2 na te streven door regelmatig de waterkwaliteit te testen en aan te passen. Is de pH-waarde hoger dan 7,6 dan wordt het vrije chloor minder tot niet actief. Het is daarom van belang om éérst het pH-gehalte op niveau te hebben, voordat je chloor toevoegt aan je zwembad. 

De gevolgen van teveel gebonden chloor in je zwembad

Gebonden chloor kan ervoor zorgen dat virussen en gevaarlijke bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Gebonden chloor ontstaat door invloeden van het weer of viezigheid. Vooral de zon is de grote boosdoener. Het ontstaan van gebonden chloor is dus haast niet te voorkomen. De gevolgen kunnen zijn: troebel zwembadwater, groen zwembadwater of aanslag op de leidingen of wanden.

Gelukkig kun je er wel wat aan doen. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet hoeveel chloor je moet toevoegen aan je zwembad en je niet alleen maar chloor blijft toevoegen om de missende werking van het gebonden chloor op te vangen. 

Hoeveel chloor moet je in je zwembad doen?

Kijk voor correct gebruik altijd eerst op de handleiding van het chloorproduct hoeveel chloor nodig is in je zwembad. Door regelmatig te testen weet je of je chloor moet toevoegen of niet. Over het algemeen kun je van onderstaande niveaus standaard uitgaan:

        ·          Overdekt zwembad: 0,5 – 1,5 mg/l

        ·          Openlucht zwembad: 0,5 – 3,0 mg/l

        ·          Spa, jacuzzi of whirlpool: 1,0 – 3,0 mg/l

Er zijn meerdere manier om chloortabletten in het zwembadwater toe te voegen. U kunt simpelweg gebruik maken van een chloordrijvertje. De chloortabletten kunnen ook in de skimmer geplaatst worden of u kunt een chloordispenser aan de installatie toevoegen waarmee meerdere tabletten voor een paar weken zijn werk zullen doen.

Nadat de tabletten zijn opgelost, zal hierbij het vrije chloor reageren met de micro-organismen en het vuil, waardoor het gebonden chloor ontstaat; het chloor verliest zijn werking. Hier valt niks aan te doen, maar toch is dit het moment waarop de meeste zwembadeigenaren de fout ingaan. Ze proberen het gebonden chloor op te vangen door meer chloor aan het zwembadwater toe te voegen. Dit is het moment waarop er teveel chloor in het zwembad ontstaat en het chloorgehalte dus te hoog wordt (met de gevolgen van dien). 

Hoe verwijder je teveel chloor in je zwembad?

De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp. 

Gebonden chloor voorkomen en verwijderen met een UV-lamp 

Een UV-lamp doodt micro-organismen, zoals bacteriën en virussen, die niet in het zwembadwater thuishoren, maar het zorgt er ook voor dat gebonden chloor verwijderd wordt. De UV-lamp zorgt ervoor dat gebonden chloor op een natuurlijke manier kapot wordt gemaakt en het voorkomt verdere verspreiding in het zwembadwater. Deze UV-lamp is makkelijk te plaatsen. 

Heeft u nog vragen over teveel chloor in uw zwembad of andere vragen omtrent uw zwembad? Wij helpen u graag verder!

                                                       Neem contact op


Help, mijn water is groen! - anti-alg
Hoe krijg je groen zwembadwater weer helder