True
De voor en nadelen van een waterontharder

In deze blog willen we even kort alle voordelen en nadelen van een waterontharder, en dus zacht water, op een rijtje zetten. Mocht je opzoek zijn naar andere informatie? Zie hier onze andere blogs:

De voordelen van een waterontharder
Je zult het vast steeds vaker om je heen horen dat je vriend, kennis of buurman een waterontharder installeert thuis. Een waterontharder is steeds meer een trend tegenwoordig. Dit komt voornamelijk met de grote voordelen wat een waterontharder met zich mee brengt. In deze blog zetten we even kort de voordelen en nadelen op een rijtje en vervolgens zullen wij toelichten hoe een waterontharder in combinatie met een zwembad prima kan functioneren.

Clarico-Text-Image
  1. Geen kalkaanslag - Van nature zit er kalk in het kraanwater dat standaard aangesloten zit op je huis en dus zul je vaak zien dat er kalkaanslag komt op bijvoorbeeld je kraan en douchekop. Dit kan natuurlijk geen kwaad maar vinden veel mensen er onfris uitzien.

  2. Minder schoonmaak werk – de kalk aanslag zoals hierboven beschreven moet je natuurlijk ook weer verwijderen. Dit is wederom ook mogelijk maar kost natuurlijk wel tijd en energie. Geen kalk betekend dus minder schoonmaken!

  3. Wasmachines en vaatwassers gaan langer mee – Doordat er geen kalk meer in het water zit zal er ook minder slijtage zijn bij de wasmachine en vaatwasser. Hierdoor hoef je je vaatwasser en wasmachine minder snel te vervangen of te onderhouden wat veel geld kan besparen.

  4. Minder wasmiddel – Wasmiddel in de wasmachine focust op 2 aspecten. Het eerste is natuurlijk het vuil wat in de kleding zit en daarnaast focust wasmiddel zich ook op de kalk in het water. Wanneer je dus geen kalk meer in je water hebt zitten hoeft het wasmiddel zich alleen nog maar te focussen op het vuil wat in de kleiding zit. Je hebt dus veel minder wasmiddel nodig!

  5. Beter gezondheid voor je huid -  Je huid kan uitdrogen van water waar kalk in zit. Wanneer je dit dus uit het water haalt zal je minder snel uitdrogen en dit zal beter zijn voor de gezondheid van de huid

  6. Minder hoge energie rekening – De wasmachine, vaatwasmachine hebben geïntegreerde verwarmingselementen waar kalkaanslag op vast zit. Wanneer deze apparaten moeten verwarmen zullen zij ook deze aanslag moeten verwarmen en zal het opwarm proces langer duren. Dit vereist meer energie en dus hogere stroom kosten. Naast de wasmachine en vaatwasmachine kun je natuurlijk ook denken aan je waterkoker of andere producten die water moeten verwarmen.

  7. Besparen op wasverzachter – met minder hard water komt de kleding ook zachter uit de wasmachine. Dat klinkt natuurlijk logisch maar het is ook nog eens echt zo! De kleding komt zo zacht uit de wasmachine dat je wellicht helemaal geen wasverzachter meer nodig hebt dankzij de waterontharder.

  8. Positieve bijdrage aan het milieu – simpel gezegd, minder wasverzachter en wasmiddel betekend dat er minder chemicaliën vereist zijn voor je was proces wat beter is voor het milieu omdat deze chemicaliën niet meer in het riool terecht komen.

Clarico-Text-Image

Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Voordat je de keuze maakt of een waterontharder iets voor jou is is het ook goed om de nadelen goed in kaart te brengen. We zetten alle mogelijke nadelen even kort op een rijtje.

  1. Schoonmaak zout bijvullen (3/4 keer per jaar) - In een waterontharder word het water met kalk langs bolletjes kunsthars geleid. Het kalk blijft achter deze kunsthars bolletjes kleven. Na verloop van tijd komt er een laagje kalk op deze harsbolletjes en dit moet weer schoongemaakt worden. Hiermee komt het schoonmaakzout in beeld wat de kunsthars bolletjes schoonmaakt. Het zout met het kalk wordt dan afgevoerd naar het riool.

  2. Een waterontharder neemt ruimte in beslag – waterontharders zijn verkrijgbaar in verschillende en ook compacte afmetingen maar toch moet hiervoor wel een plekken worden aangewezen. Echter weten onze installateurs vaak wel raad met het netjes weg werken van de waterontharder. In sommige situaties kan er zelfs gekozen worden voor een separate waterontharder en zoutreservoir waardoor de ruimte optimaal benut kan worden.

  3. Waterontharder kost geld – een waterontharder moet je natuurlijk wel aanschaffen en installeren. Naast deze eenmalige kosten moet er ook af en toe schoonmaakzout worden aangeschaft. Echter bespaard een waterontharder ook veel geld doordat je minder schoonmaakmiddelen, wasmiddel en wasverzachter nodig hebt. Daarbij komt ook nog dat apparatuur zoals een wasmachine langer mee gaat en er ook minder energie verbruik is door minder kalk aanslag op verwarmingselementen.

  4. Er is een afvoer vereist – Zoals eerder vermeld zorgt het schoonmaakzout dat de kalkaanslag op de harsbolletjes word verwijderd en samen met het zout word afgevoerd. Echter moet dit spoelwater met zout en kalk wel terug het riool in worden gestuurd en hiervoor heb je dus een afvoer nodig inclusief syphon. Geen paniek, met een ervaren installateur is deze klus ook zo geklaard.

  5. Geluid – een waterontharder maakt ook (zacht) geluid natuurlijk. Aan de hand van de computer in de apparatuur word er aangestuurd of het schoonmaak proces van start moet gaan. Dit schoonmaak proces zal ongeveer één keer per week voorkomen en een zacht geluid veroorzaken. In vrijwel alle situaties zorgen wij ervoor dat de spoeling s 'nachts plaats vind zodat je er simpelweg doorheen slaapt en je er overdag geen last van kunt ervaren.

  6. Soms moet je de waterontharder "bypassen" -  In de meeste situaties wil je altijd zacht water maar er zijn een paar situaties waarin hard water toch beter is. Denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van je zwembad, aquarium of het besproeien van je tuinplanten. In deze situaties moet de waterontharder dus niet worden gebruikt. Vaak zullen de installateurs standaard een bypass functionaliteit maken en/of een aftapkraan die standaard hard water krijgt. De bypass omdraaien kost maar 1 seconde maar het is toch een “klein” nadeel en dus komt die in deze blog😊

  7. Slijtage aan onderdelen – natuurlijk gaat geen enkel product voor eeuwig mee. Ook de waterontharder zal onderdelen hebben die gaan slijten en onderhoud vereisen. Het noodzakelijk onderhoud zit natuurlijk inbegrepen bij ons en dat wel voor 10 jaar lang!

Dat was weer best veel informatie! Maar hopelijk was het te behappen en overzichtelijk. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen of neem een kijkje tussen onze waterontharders! Voor onderhoud en installaties kun je ook contact opnemen met ons.


Neem contact op!

Een zwembad in combinatie met een waterontharder, wat te doen