True
Uw zwembad winterklaar maken!
Een handleiding stap voor stap

Maak je zwembad en zwembadtechniek helemaal winterklaar, zodat je volgend jaar zonder al te veel inspanningen snel weer kunt genieten van het zwembad!  In deze blog leggen we je uit welke stappen je hiervoor kunt nemen. Eerst zullen we passief overwinteren behandelen en daarna actief overwinteren. Bij zowel actief en passief overwinteren adviseren wij altijd het zwembad regelmatig in de gaten te houden. Zeker met koude temperaturen.

Passief overwinteren

Bij passief overwinteren gaat de zwembadpomp uit en worden alle leidingen, techniek en inbouwdelen watervrij gemaakt zodat er geen vorstschade kan optreden. Het voordeel is dat de techniek uit kan en dus minder slijtage heeft. Het nadeel is dat je het waterpeil moet verlagen. Dit betekend dat je regenwater er weer moet pompen en dat je tegendruk van het water verliest. Bij punt 4b en 4d lichten we dit verder toe. Een juist waterpeil kan bij elk zwembad verschillende zijn. Doorgaans merken wij wel dat het grondwater meestal diep genoeg zit om het water tot onder de hoogste inspuiters te verlagen.

  1. Zwembad schoonmaken, dus de bodem zuigen en vuil verwijderen.

  2. Waterwaardes op peil brengen. Dit houdt in dat u uw pH en chloorwaardes op het juiste niveau brengt. 

  3. Waterlijn schoonmaken, zodat er geen aanslag zit aan de wanden van uw zwembad.

  4. Vervolgens is het van belang om uw water te verlagen tot onder de inspuiters zodat al het leidingwerk leeg is. Ook moet je je zandfilter, warmtepomp en overige zwembad techniek leeg laten lopen. Hiermee voorkom je dat systemen en leidingen kapot vriezen. In het geval dat je een doseertechniek installatie hebt is het van belang dat de sensoren tijdens de winterperiode altijd vochtig blijven. De sensoren moeten dus ontkoppeld worden en in bewaarvloeistof/water gezet moeten worden.

    1. Heeft u een jetstream? Dan moet u zorgen dat uw leidingen van en naar de jetstream ook leeg zijn van water. Een alternatief is dat de vorst niet in de leidingen trekt en dat het inbouwdeel van de jetstream niet bevriest.

    2. Let op: er moet aantal genoeg water in het zwembad blijven zodat er genoeg tegendruk is. In de situatie met de jetstream gaan wij er vanuit dat uw jetstream nozzle op 30 centimeter diepte gemonteerd is.

    3. Let op: dit advies geldt alleen als u uw zwembad rondom heeft aangevuld met gestabiliseerd zand of een soortgelijk materiaal zodat de wanden niet instorten.

    4. Let op: U dient altijd rekening te houden met hevige regenval (juiste afwatering) en/of de grondwater stand wanneer u uw water laat zakken. Er moet altijd genoeg tegendruk blijven zodat grondwater of hevige regenval niet de wand indrukt. In sommige gevallen bent u genoodzaakt om het water hoger te houden dan tot onder de hoogste inspuiters of zelfs actief te overwinteren.

  5. Nadat u uw zwembadwater uit uw zwembad heeft gehaald kunt u winterklaar toevoegen aan uw water. Dit zorgt voor het onderhoud van het water gedurende de wintermaanden, waardoor je in het begin van het volgende zwemseizoen makkelijker zwembadwater krijgt van goede kwaliteit met de juiste waarden!

  6. Vervolgens adviseren wij u om winterdrijvers in het bad te leggen. Hiermee voorkom je, in geval van ijs, dat de kracht niet op de wanden word uitgeoefend maar dat eerst de winterdrijvers de druk op vangen. Elke winterdrijver is 50 cm en het is de bedoeling dat u een diagonale, aaneengesloten lijn, in het water legt.

  7. Vervolgens is het verstandig om een afdekzeil over je zwembad te leggen om te voorkomen dat hier takjes en bladeren in vallen. Dit is namelijk perfect voor bacteriën in uw water, die het water vies en troebel maken. Hierbij kunt u kiezen voor een gaasnet dat we op maat kunnen maken of een normaal afdekzeil. Kiest u voor een normaal afdekzeil dat geen water door laat? Dan is het verstandig om hier luchtkussen onder te leggen zodat het water van het zeil af loopt!

  8. Mocht u een solar douche of een andere buitendouche hebben. Vergeten deze dan ook niet te ontkoppelen en leeg te laten lopen van water.

Actief overwinteren

Bij actief overwinteren laten we de zwembadpomp draaien om te voorkomen dat leidingewerk, inbouwdelen en techniek niet bevriezen. Hoe lager de temperatuur des te lang de zwembad pomp moet draaien. Wij adviseren om de zwembadpomp 24/7 te laten draaien op het moment dat het gaat vriezen. Het voordeel van actief overwinteren is dat je altijd genoeg tegendruk in het zwembad houd. Het nadeel van actief overwinteren is dat de zwembadpomp meer slijtage ondergaat. Ook kan het zijn dat de zwembadpomp defect kan gaan en dan kan vorst als nog optreden.

  1. Zwembad schoonmaken, dus de bodem zuigen en vuil verwijderen.

  2. Waterwaardes op peil brengen. Dit houdt in dat u uw pH en chloorwaardes op het juiste niveau brengt. 

  3. Waterlijn schoonmaken, zodat er geen aanslag zit aan de wanden van uw zwembad.

  4. Ontkoppel de warmtepomp en zorg dat het water uit de leidingen is van en naar de warmtepomp toe. Je kunt er ook voor kiezen om de bypass naar de warmtepomp open te zetten en er voor te zorgen dat het water in de warmtepomp en leidingen in beweging blijft. Ons advies is dan om de zwembadpomp vanaf vriestemperaturen 24/7 aan te houden.

  5. Stel de zwembadpomp in op het gewenste aantal draai uren per dag. Wanneer het nog niet vriest kan dit enkele uren per dag zijn.

  6. Voeg winterklaar toe aan uw zwembadwater. Dit zorgt voor het onderhoud van het water gedurende de wintermaanden, waardoor je in het begin van het volgende zwemseizoen makkelijker zwembadwater krijgt van goede kwaliteit met de juiste waarden! Je kunt er ook voor kiezen om door te gaan met reguliere desinfectie. In de winterperiode heeft een zwembad met de koude temperaturen aanzienelijk minder desinfectie nodig.

  7. Vervolgens is het verstandig om een afdekzeil over je zwembad te leggen om te voorkomen dat hier takjes en bladeren in vallen. Dit is namelijk perfect voor bacteriën in uw water, die het water vies en troebel maken. Hierbij kunt u kiezen voor een gaasnet dat we op maat kunnen maken of een normaal afdekzeil. Kiest u voor een normaal afdekzeil dat geen water door laat? Dan is het verstandig om hier luchtkussen onder te leggen zodat het water van het zeil af loopt!

  8. Mocht u een solar douche of een andere buitendouche hebben. Vergeten deze dan ook niet te ontkoppelen en leeg te laten lopen van water.

Nu is je zwembad helemaal klaar voor de winter! Mocht je nog vragen hebben of wil je een exacte prijs voor een gaasnet op maat? Aarzel niet contact op te nemen!

Als de zomer er weer aankomt, kan je hier lezen hoe je je zwembad weer zomerklaar maakt. 

Neem contact op!

Wat maakt onze 4 in 1 chloor tabletten zo bijzonder?